In het eerste deel van dit artikel, geschreven vanuit het Trimbos-instituut, volgt er een aantal tips om op een gezonde manier geestelijk en lichamelijk oud te worden. Natuurlijk kan niemand een garantie geven wat er zal gebeuren in het leven maar het is fijn als je zelf in ieder geval kunt zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om goed voor jezelf te zorgen. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte……

Van de 10 tips in totaal, komen er in dit deel 3 aan bod:

1. Stel doelen.
2. Bewaar uw gevoel voor humor en wees niet lang boos.
3. Zorg voor voldoende beweging.

Tip 1: Stel doelen

Waarom doelen stellen?
Zonder doelen om na te streven is het leven letterlijk doelloos, het mist een richting en zin. Je zult eerder gaan piekeren en je zorgen gaan maken.
Zorg daarom altijd dat je iets hebt om naar uit te kijken, om je energie op te richten zodat je elke morgen kan zeggen: vandaag weer een dag om lekker om aan mijn doel te werken! Een doel hoeft niet iets groots te zijn of iets wat in de ogen van anderen belangwekkend is. Het gaat erom dat het voor jou belangrijk is.

Stap 1: Hoe stel ik doelen?
Om te beginnen, ga eerst op zoek naar enkele voorbeelden van doelen op verschillende levensterreinen. Je kunt dingen kiezen die u altijd al wilde bereiken, maar ook iets wat je tot nu toe nooit in overweging hebt genomen. Het gaat erom iets te vinden waar je hart sneller van gaat kloppen en je enthousiast maakt!

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Ik wil gezondere leefgewoontes aanleren
  • Ik wil meer tijd doorbrengen met familie en vrienden
  • Ik wil meer lezen
  • Ik wil een muziekinstrument leren bespelen
  • Ik wil schilderen of potten bakken
  • ik wil vrijwilligerswerk doen
  • ik wil ect…..

Stap 2: Werk doelstellingen uit 
Maak uw doelen inzichtelijk door ze op de schrijven op een papier en doe dit zo concreet mogelijk. (dus hoe vaak, wanneer enz.) Hang het papiertje op een plek waar u het meerdere keren per dag ziet bijvoorbeeld op de WC deur of op de koelkast.

Stap 3: Evalueer je doelen 
Het leven heeft je soms geleerd dat het wat tijd kan kosten voordat je je doel bereikt hebt en weet dat je soms te maken krijgt met een terugval of moeilijke momenten. Laat je hierdoor niet afschrikken maar houd je voor dat je doelen, mits deze realistisch waren, met voldoende doorzettingsvermogen kunt bereiken Evalueer je doelen om de twee maanden. Als je merkt dat je doelen niet dichterbij komen kun je wellicht een andere strategie overwegen, je doelen bij te stellen, of een ander doel kiezen.
Ook als je je doel niet bereikt, kun je veel plezier ontdekken aan het verkennen van je mogelijkheden en talenten.

Tip 2: Bewaar je gevoel voor humor en wees niet lang boos 

Waarom is humor zo belangrijk?
Uit onderzoek is gebleken dat humor de aanmaak van natuurlijke pijnstillers stimuleert, de bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem versterkt zodat het zorgt voor een verhoogde concentratie van immuunglobuline. Tevens zorgt het voor een afname van het stresshormoon cortisol. Hoge concentraties hiervan maken ons bevattelijker voor het ontwikkelen van een depressie of burn-out. Samenvattend: Humor heeft een positieve invloed op de gezondheid!

Waarom niet lang boos blijven?
Woede en vijandigheid hebben een negatief effect op het immuunsysteem. Boos worden verslechtert niet alleen onze relatie met anderen maar frequente woedeaanvallen verkorten ook ons leven. Bij elke woedevlaag heeft ons hart stress te verduren met als gevolg dat de bloedruk en hartslag dan fors stijgen. Als dat vaak gebeurt, kunnen er microscopisch kleine beschadigen in de bloedvaten ontstaan. Kortom, langdurige boosheid is slecht voor de gezondheid.

Vergeven
Belangrijk voor het verminderen van boosheid, is leren vergeven. Dit laatste zal gemakkelijker zijn als je je bedenkt dat vergeven op de eerste plaatst een daad van eigenliefde is. Zolang je niet vergeeft, zit je namelijk gevangen in het verleden. Je leven gaat voorbij in wrok en u kwelt eerst en vooral jezelf. Wanneer je boos blijft zit je geketend aan diegene op wie je boos bent. Vergeven is daarom iets wat je niet doet om een ander te plezieren maar doet voor jezelf. Om misverstanden te voorkomen: vergeving wil niet zeggen dat je iets afdoet aan de schuld en het onrecht wat je mogelijk is aangedaan. Het wil “slechts” zeggen dat je de ander een tweede kans geeft. Vergeving geeft je lucht en maakt je vrij zodat je je ook weer helemaal kunt richten op het heden en de toekomst.

Tip 3: Zorg voor voldoende beweging

Het belang van bewegen. 
Mensen die voldoende actief zijn, leven langer! Het beschermende effect van bewegen neemt toe naarmate we ouder worden. Voldoende lichaamsbeweging wordt belangrijker naarmate we ouder worden. 

De voordelen van bewegen

  • Bewegen verbetert je conditie, hierdoor ben je fitter! en fitheid kan de kwaliteit van leven verhogen.
  • Bewegen heeft een gunstig effect op vele lichaamsfuncties: gewicht, bloeddruk, ademhalingswegen, sterkte van de hartspier, darmfuncties, seksuele capaciteiten en vermindert de kans op ontwikkelen van diabetes ( suikerziekte )
  • Beweging heeft ook een positief effect op uw stemming (humeur) en geheugen.
  • Stressgevoelens kunnen door beweging vermindert worden, evenals slaapklachten.
  • Een bijkomend voordeel van bewegen kan zijn dat het een mogelijkheid biedt om nieuwe vriendschappen te onderhouden of om nieuwe mensen te leren kennen.

Hoeveel beweging is nodig?
De vraag is: hoeveel beweging is nodig om de zojuist opgesomde voordelen te behalen. Over het algemeen wordt drie tot vijf keer per week bewegen als ideaal beschouwd. Veel ouderen halen dit helaas niet maar gelukkig kan twee keer per week al heel wat verschil maken. Bewegen wil niet zeggen dat men zich telkens enorm moet inspannen, zich forceren kan juist slecht zijn. Het gaat erom dat men zich gedurende een half uur zodat inspant dat men gaat hijgen maar nog wel een normaal gesprek kan voeren.

Enkele tips om te bewegen

  • Begin rustig en loop in het begin letterlijk niet te hard van stapel. Zorg ervoor dat rekken en strekken onderdeel uitmaakt van je bewegingsprogramma. Voer langzaam de intensiteit, duur of snelheid op
  • Geniet van je beweging, Kies iets wat je plezier bezorgt. Varieer je programma en doe het bij voorkeur met anderen.
  • Probeer 30 minuten te bewegen per dag, gedurende de meeste dagen van de week. Je kunt 30 minuten achter elkaar bewegen maar er ook voor kiezen om 3 x 10 minuten te bewegen.
  • Wees creatief! hoewel sommige aandoeningen bepaalde activiteiten onmogelijk kunnen maken, is bijna iedereen in staat om iets aan zijn/haar beweging te doen. Huishoudelijke activiteiten tellen ook mee als beweging denk aan stofzuigen, ramen lappen en dweilen.
  • Doe kalm aan. Bewegen wil niet zeggen dat men zich telkens enorm moet inspannen, je forceren kan juist slecht zijn

In een volgend deel komen drie volgende tips aan bod maar met bovenstaand verhaal is er al een mooie start gemaakt.

Veel succes!

Team Wellnesscenter Havelte

Pin It on Pinterest

Share This