Sporten gezond? Hoe zit dat nu eigenlijk.

 

Sporten maakt het stofje endorfine aan in je lichaam, ook wel het geluksstofje genoemd. Mensen zeggen ook wel eens een voldaan gevoel te hebben na een sportactiviteit. Het is overigens nooit bewezen dat sporten een garantie is voor een langer leven. Wat je volgens mij wel ervaart dat je in het dagelijks leven meer energie hebt en dat je zin hebt om het leven in alle glorie aan te gaan. Wat voor mij van belang is dat je je thuis voelt in je eigen lijf.

 

Het lichaam is ongelooflijk intelligent en slaat alles op wat je meemaakt in je leven.

 

Ook de minder leuke kanten. Middels bewegen kun je het lichaam weer laten stromen en de energie die je nodig hebt gebruiken om de nodige stappen te zetten in je leven. Sporten maakt ook je hoofd even leeg of kan een uitlaatklep zijn voor al je emoties. Je kunt beter “gas” geven op de fiets dan het gaspedaal helemaal indrukken op de snelweg.

 

In sport zitten uitdagingen die in het dagelijks leven een belangrijke rol spelen voor je eigen ontwikkeling.

 

Je traint je doorzettingsvermogen, je eigen grenzen te stellen, je open te stellen naar jezelf en anderen, te voelen waar je mogelijkheden zitten en ga zo maar door. Vaak wordt sport gebruikt om er uiterlijk “beter” uit te zien. Dit fenomeen is een gedachtegoed gebaseerd op het vergelijk. Dat doet de mens te kort. Elk mens is uniek en heeft zijn eigenheid van bewegen en dus ook zijn eigenheid wat betreft het uiterlijk. Laten we alsjeblieft allemaal uniek blijven en ervaar zelf wat goed is voor je lijf met alles erop en eraan.

Nog even terugkomend op de vraag of sporten gezond is. Ja ik denk van wel, maar net als bij alcohol, drink met mate. Sport ook met mate, zodat het lichaam weer kan herstellen en laat het plezier voorop staan.

Met een hartelijke groet,

Wies

Pin It on Pinterest

Share This