Reeds eerder hebben we het in de nieuwsbrief gehad over energie en hoe dat zijn weg vindt in het lichaam. In diezelfde lijn gaan we het hebben in de komende nieuwsbrieven over Chakra’s en de verschillende uitwerking in en op het lichaam. Tijdens de Yogalessen zal het wel eens ter sprake komen maar vergeet niet dat het een rol speelt bij alles wat je doet! 

Het Chakrasysteem is een oud metafysisch systeem dat het onderlinge verband tussen verschillende aspecten van ons multidimensionaal universum schetst. Wij, als deel van dit universum, zijn ook multidimensionaal. We hebben een lichaam, emoties, gedachten, ideeën en daden. We leven in een wereld met bevolkingen en regeringen, technologie en geschiedenis en denken na over de geheimen van hemel en aarde, geest en stof, hier en hiernamaals. We zijn net zo complex als de wereld om ons heen.

Het chakrasysteem richt zich op een eenvoudige en systematische manier tot deze complexiteit. We kunnen stap voor stap ‘aan onszelf werken’- op een manier die praktisch en direct is, en toch diepzinnig.  In deze eerste kennismaking met het Chakrasysteem vind je een overzicht van het chakrasysteem als geheel, zodat je voordat je aan de reis begint een idee hebt van het ‘grond gebied’. Aangezien het in zijn totaliteit een complex systeem is, geven we in dit overzicht een beknopte weergave. Voor grondiger informatie verwijzen we je naar de boeken van Anadea Judith: Chakra-werkboek, het chakrasysteem als sleutel tot kennis en geestelijke groei, dat bij H.J.W Becht is uitgegeven. 

Wat is een chakra?

Chakra’s die hun oorsprong vinden in oude yogasystemen van India, verwijzen naar wervelingen van energie die in ons ontstaan door de wederzijdse doordringing van bewustzijn en het stoffelijk lichaam. Dankzij deze combinatie worden chakra’s centra van activiteit voor de ontvangst, opname en overbrenging van levensenergie. Het woord komt uit het Sanskriet, en wordt vertaald met wiel of schijf. We kunnen chakra’s beschouwen als bollen van energie die vanuit het centrale zenuwstelsel naar alle kanten uitstralen.

Overeenkomsten

We bezitten allemaal zeven belangrijke chakra’s die van de onderkant van de ruggengraat tot de bovenkant van het hoofd verticaal gerangschikt liggen. Behalve met het centrale zenuwstelsel komen ze ook overeen met klieren van het endocriene systeem en met verschillende lichamelijke processen zoals ademen, voedsel verteren of voortplanting. Als archetypen vormen ze een metaforische voorstelling van de energetische expressie van elke chakra: aarde die vast, zwaar en compact is; water dat stroomt; vuur dat verlicht en transformeert; lucht die zacht is; geluid dat verbinding tot stand brengt; licht dat onthult; gedachten die informatie opslaan.

Van de chakra’s wordt geschreven dat ze met talloze andere zaken zouden overeenkomen, met kleuren, geluiden, godheden, edelstenen, kruiden en planetaire invloeden bijvoorbeeld.  Door deze te onderzoeken, komen we dichter bij het begrip van de werkelijke aard van de desbetreffende chakra. 

Door de toepassing van edelstenen, kleuren of kruiden kan de band met de staat die we nastreven versterkt worden.  Een rode kaars bijvoorbeeld kan ons eraan herinneren dat we ons willen richten op geaard raken, daar rood de kleur is die in verband wordt gebracht met de eerste chakra, waarvan een van de doelen geaard raken is. Op deze manier kunnen de overeenkomsten gebruikt worden als geheugensteuntjes. In de volgende nieuwsbrief volgt een beknopt overzicht in tabel-vorm van de 7 chakra’s.

Vanuit psychologisch oogpunt komen de chakra’s overeen met belangrijke levensgebieden. Van onder naar boven: overleven, seks, macht, liefde, communicatie, verbeeldingskracht en spiritualiteit. Als we de letterlijke betekenis van het woord chakra nemen (schijf) en daaraan een moderne uitleg geven, kunnen we een chakra beschouwen als een psychologische computerschijf die programma’s bevat over hoe we verschillende aspecten van ons leven aanpakken.
Deze computerschijven zijn aangesloten op de hardware van ons stoffelijk lichaam en worden door het besturingssysteem van ons basisbewustzijn gelezen. De onderste chakra bevat bijvoorbeeld ons overlevingsprogramma zoals welke voedingsgewoonten het best bij ons passen, wanneer we lichamelijke beweging of slaap nodig hebben en hoe we voor onszelf moeten zorgen wanneer we ziek zijn.
De tweede chakra bevat ons programma over seksualiteit en gevoelens, hoe we omgaan met emotionele staten, onze seksuele gerichtheid en voorkeuren. De vierde chakra bevat ons relatieprogramma. We hebben allemaal een iets verschillend “model hardware”, met een eigen programmeertaal en een uniek besturingssysteem. We werken met chakra’s om computervirussen uit de programma’s te krijgen en het hele systeem gesmeerd te laten lopen. 

De komende nieuwsbrieven zal er aandacht worden besteedt aan de 7 chakra’s, energie in het lichaam en wat je daar al dan niet mee kunt doen. Wellicht ben je door bovenstaand verhaal al wat geprikkeld om je hier eens in te verdiepen…… wordt vervolgd!

 

Pin It on Pinterest

Share This