Buikspieren aanspannen en navel intrekken.

 

Een veel gebruikte term binnen de sportschool. Is dit eigenlijk wel nodig?

 

Het lichaam kan zich aanspannen en ontspannen. Wil je graag een prestatie leveren dan is enige voorspanning nodig om het lijf voor te bereiden op wat gaat komen. Voordat de sporter in actie komt brengt hij zijn aandacht naar binnen, concentreert zich op zijn eigen lijf. Visualiseert vaak de beweging die gemaakt moet worden en maakt dan ook het lichaam middels een aantal bewegingen “klaar” om een prestatie te leveren. Presteren hoort ook vaak bij sporten. Je kunt winnen en verliezen. Een topprestatie leveren is uiteindelijk onlosmakelijk verbonden met de fitheid en de leeftijd van het lijf. Daar zit volgens mij ook het “omslagpunt” buikspieren aanspannen of juist niet… Wil je namelijk het lichaam laten presteren, wat wij hier in de westerse maatschappij redelijk hoog in de ranglijst hebben staan. Dan is het noodzaak om te trainen om zo supercompensatie te creëren in het lichaam.

Het heugelijke feit is wel dat wanneer je de 40 levensjaren passeert dit minder makkelijk gaat. En waarom zou je dit nog zo graag willen….

Een nieuwe fase breekt dan aan. Het lichaam vraagt om op een andere manier getraind te worden. Hoe doe je dit dan? Dit is een prachtige zoektocht.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Na mate het lichaam zich optimaal heeft ontwikkelt is de geest aan de beurt. Wil je deze ontwikkeling doormaken als mens, weet dan dat de kern van je lichaam huist in je buik. In deze fase is het van belang dat de ademhaling zich verbind met de buikademhaling. Je adem is namelijk je levensenergie. Op het moment dat het lichaam de energie kan laten stromen kan ook de geest zich optimaal ontwikkelen.

Wanneer lichamelijke klachten zich voordoen dan zit er op een of andere manier een blokkade in het lijf.

Door het lichaam te trainen middels grote bewegingen, gericht op eigen lichaamskracht, lenigheid en souplesse behoud of verbeter je de fitheid in je lichaam. Met als doel het lijf zo lang mogelijk goed te laten functioneren zodat je levenskwaliteit hoog blijft. Het optimaal trainen van het lichaam is verbonden met het lichaam, de ziel en de geest. Wanneer de ziel en de geest geen aandacht verdienen vindt er disbalans plaats in het lijf. Er bestaat geen goed en geen fout. De kunst is volgens mij om de mens als geheel te bekijken en van daaruit te analyseren wat nodig is om het lichaam, de ziel en de geest optimaal te laten ontwikkelen.

Elke fase van het leven heeft zijn specifieke eigenschappen.

In mijn levensfase is de tijd van het loslaten aangebroken. Dus ook het loslaten van de buik om zo tot de kern van leven te komen.

Wies

 

 

Pin It on Pinterest

Share This