“Je bent wat je eet!” is een veelgebruikte uitspraak die alleszeggend is op het gebied van voeding en leefstijl.

Vreemd genoeg hebben wij als mensheid in deze westerse maatschappij besloten om voedsel niet altijd te selecteren op gezondheid maar vooral op datgene wat lekker is. De keuze voor voedsel in de winkel waar je lichaam helemaal niet blij van wordt, is bijzonder groot.

Je kunt dan ook niet van je lijf verwachten dat deze optimaal functioneert en dat je voldoende energie hebt wanneer je vooral cola en magnetronmaaltijden nuttigt.

Een probleem hierin is natuurlijk dat je het verschil niet kan voelen als je ook niet de andere manier van eten hebt geprobeerd net zoals een roker zich ook prima kan voelen zonder vergelijk met een niet-roker……..

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich hiervan bewust worden en wordt er ook meer gekeken naar wat er daadwerkelijk je lijf binnenkomt.

Als basis is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij de natuur te eten en in het verlengde van dat verhaal is het ook verstandig om groente en fruit te eten die in het betreffende seizoen groeien.

Hieronder staan 5 goede redenen waarom je dit zou kunnen doen:

 1. Goed voor het milieu en jouw portemonnee.
  Wil je zomergroente eten in de winter? dan moeten die groentes uit het buitenland komen of worden ze in een kas gekweekt. Omdat daar een vliegtuig, ander vervoer en/of veel energie voor nodig is, worden die groentes en fruit duurder. 
 2. Goed voor de smaak.
  Groenten en fruit zijn gewoon het lekkerst in het seizoen dat ze natuurlijk geoogst of geplukt worden.
 3. Goed voor de voedingswaarden.
  Als je de voeding van de seizoenen eet, krijgt je lichaam voedingstoffen binnen die het op dat moment ook nodig heeft. Bovendien bevatten groeten en fruit van het seizoen de meeste vitamines, vezels en mineralen.
 4. Goed voor je darmen en de rest van je lichaam.
  Voor het verteren van voeding zou je lichaam niet al te veel energie moeten gebruiken. Het is dus ook beter om te eten waar je lichaam om vraagt. Warme en stevige kost in de winter (zoals boerenkool en hutspot) en frisse, licht verteerbare salades in de zomer. Dat is toch ook veel lekkerder? Bovendien zorgen herfst-en wintergroentes zoals pompoen en kool ervoor dat je darmen de juiste stoffen  binnen krijgen voor een goed functioneren daar zit bijvoorbeeld veel vitamine c in dat beschermt tegen griep en verkoudheid. In de zomer kun je dan bijvoorbeeld meer zomerfruit en zomerkool eten zoals bloemkool dat veel antioxidanten bevat en bijvoorbeeld je huid beschermt tegen de zon.
 5.  Goed voor de variatie. Om nog even bij punt 4 aan te haken… Als je je niet aan seizoensgebonden groentes en fruit houdt, dan zul je automatisch voedingsmiddelen kiezen die je lekker vindt wat als gevolg heeft dat je eenzijdiger gaat eten.

Welk fruit en wat voor groente hoort bij welk seizoen? Ze allemaal opsommen gaat natuurlijk niet, maar ik geef je een voorbeeld van een aantal soorten fruit en groenten per seizoen zodat je een idee hebt. Er is natuurlijk ook een overlap. Sommige groenten en fruit zijn in meerdere seizoenen verkrijgbaar.

Lentefruit:

aardbei-abrikoos-ananas-avocado-banaan-citroen-grapefruit-kers-meloen-perzik-nectarine-sinaasappel.

Lentegroenten:

andijvie-asperges-aubergines-bloemkool- bospeen-broccoli-champions-courgettes-komkommer-koolrabi-kropsla-paksoi-paprika-peulen-postelein-prei-raapstelen-rabarber-radijs-rammenas-sperziebonen-spinazie-spitskool-taugé-tomaten-tuinbonen-veldsla-ijsbergsla.

Zomerfruit:

aardbei-banaan-bramen-citroen-druiven-frambozen-kers-kiwi-kruisbessen-meloen-nectarine-perzik-pruimen-rode bessen.

Zomergroenten:

andijvie-aubergines-bleekselderij-bloemkool-broccoli-champions-chinesekool- courgettes-doperwten-groene kool- komkommer-kropsla-lollorosso-paksoi-paprika-peulen-postelein-prei-raapstelen-rabarber-rammenas-savooiekool-snijbonen-sperziebonen-spinazie-spitskool-taugé- tomaten-tuinbonen-veldsla-venkel-ijsbergsla

Herfstfruit:

appels-bananen-bramen-citroen-druiven-grapefruit-meloen-mandarijnen- nectarine-peer-perzik-pruimen-sinaasappelen-stoofperen.

Herfstgroenten:

andijvie-aubergines-bietjes-bleekselderij-bloemkool-boerenkool-broccoli-champions-chinese kool-courgette-doperwten-groene kool-knolselderij-komkommer-koolraap-paddenstoelen-paksoi-pastinaak-pompoen-postelein-prei-rammenas-rodekool-savooiekool-schorseneren-snijbonen-sperziebonen-spitskool-spruiten-taugé-tomaten-uien-winterwortel-witlof-wittekool-ijsbergsla-zuurkool.

Winterfruit:

appels-bananen-kiwi’s-mandarijnen-mango-peren-grapefruit-sinaasappels

Wintergroenten:

aardappels-andijvie-selderij-knolselderij-paddenstoelen-pastinaak-pompoen-prei-raap-rode bieten-rode kool-savooikool-schorseneren-spruiten-uiten-veldsla-witlof-witte kool-wortels-winterpenen.

We hopen dat je met bovenstaande punten een weloverwogen keuze kunt maken met het doen van de boodschappen. Kijk als je wilt eens wat vaker waar de groenten en fruit vandaan komen en of het daadwerkelijk in het seizoen (en dus ook bij je lijf) past. Het goede nieuws is tevens dat je zult merken dat de gezonde en passende keuze ook nog eens erg lekker is. Je lijf weet tenslotte heel goed waar hij/zij blij van wordt……..
Eet Smakelijk en een goed seizoen gewenst!

Jeroen Bakker

 

Pin It on Pinterest

Share This