Balans in lichaam en leven…..hoe doe je dat? Balans is een veel gehoorde term maar de vraag is: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Balans kun je zoeken in het leven, in oefeningen, in je uitgavenpatroon of bijvoorbeeld in je relatie tot anderen. Het begrip balans alleen al zit vol met actie en beweging. Balans is niet in het moment te omschrijven omdat er nooit een status quo is. In het leven word je constant uit balans gebracht door gebeurtenissen en aan jou de schone taak om steeds weer je balans te herstellen in lichaam en geest. 

Wanneer de mens in beweging komt, is het wel van belang om weet te hebben van het “midden” van je lijf. Ongeveer 2 tot 3 cm onder de navel zit je Hara; een energiepunt waarin je een “stillpoint” kan ervaren in je lijf. Daar ben je aanwezig en huisvest je gevoel. Wanneer je gaat bewegen en sporten, is het niet onbelangrijk om telkens weer te voelen waar dat midden zit om zo effectief mogelijk te bewegen en om je eigen kracht vanuit balans te ervaren. Wanneer je vanuit dat midden adem haalt, je bewegingen vanuit het midden haalt en je bewust bent van je linker- en rechter lichaamshelft, kun je energieker in het leven staan. Welke activiteit je ook doet, wees jezelf bewust van het lichaam en weet dat er alleen balans kan ontstaan wanneer het rechter- en een linkerdeel  van je lichaam daaraan bijdragen. Dit maakt het lijf fitter en zal de kans op blessures kleiner zijn.

In onze dagelijkse praktijk leven we vooral in een Yang-wereld. Er is veel actie en we zijn de gehele dag druk met van alles op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Op zichzelf is daar niet zoveel mis mee zolang er maar een tegenhanger is in je leven die de Yin-zijde van het leven en je lijf belicht. Denk bijvoorbeeld aan slapen, mediteren, ontspannen, rekken, enzovoort. In een notendop gaat het om allerlei Yin-aspecten die verderop in deze nieuwsbrief worden toegelicht. Probeer dus goed te voelen wat je lichaam verteld, waar je lichaam behoefte aan heeft en zoek naar jouw eigen, persoonlijke balans in het leven.

Voor meer informatie over de samenstelling van een sportprogramma en de balans tussen Yin en Yang, kun je altijd even langskomen bij één van de collega’s van het Wellnesscenter.

Alvast veel actie en ontspanning gewenst!

Team Wellnesscenter Havelte


Yin en Yang toegelicht

Yin en Yang, de ene kant en de andere kant, zwart en wit.
Yin, de schaduwzijde van de berg en yang de zonzijde.
Yin en Yang zijn ontstaan uit de Tao en zijn ook het alles en het niets.
Yin en yang zijn ontstaan door een eerste zucht van levensenergie.
Yin en yang zijn, net als de Tao, in alles aanwezig. Ze vormen één geheel. Dus feitelijk is het yinyang in plaats van yin en yang. De voortdurende uitwisseling tussen deze twee geeft leven aan alles.
Er is geen yin zonder yang en geen yang zonder yin. Zoals er ook geen goed zonder kwaad is en geen leraar zonder leerling. Er is bovendien altijd yin in yang en yang in yin. Ze tollen in elkaar rond en om elkaar heen. In een eeuwige, onafscheidelijke, vloeiende dans vormen ze een perfecte balans.
Samen vormen ze de kringloop van het leven. Niets is volledig en altijd, in alle opzichten yin of yang. Wat boven is, komt onder en wat onder is, komt weer boven. Het zijn geen oordelen, zoals ons goed en kwaad. Wat zwak is wordt sterk en wat sterk is wordt weer zwak. 

Wit is niet beter dan zwart en plus niet beter dan min. De schaduw en de zonzijde horen bij elkaar.
Ze zijn gelijkwaardig en tegenovergesteld. Winnaars en verliezers vormen een geheel, als Yin en Yang. Yin is dus niet vrouwelijk, maar vrouwelijk ten opzichte van het mannelijke yang. Het gaat om de tegenstelling. Zo is yin meer water dan vuur (yang), of anders gezegd: yin is de ijsvorm van water en yang de stoomvorm. Yin als hete kern van de aarde (vulkanen) en yang het zonnevuur.

Je kunt ook spreken van het dualisme in alles. Ieder voordeel heeft zijn nadeel en ieder nadeel heeft ook weer voordelen. Je bent alles kwijt en je hoeft je totaal geen zorgen meer te maken over je bezittingen. Yin en Yang zijn mooi gesymboliseerd in het universele Tai Chi symbool, de weg van universele levenskracht (Chi).

    YIN Aspecten YANG Aspecten
vrouw man
aarde hemel
schaduwzijde zonzijde
water vuur
stilte / rust beweging / actie
koud warm
maan zon
zwaar licht
dood leven
binnen buiten
inademen uitademen
sluiten openen
ontvangen scheppen
noord zuid
even oneven
min plus
zwart / donker wit / licht
gebroken lijn doorlopende lijn
Pin It on Pinterest

Share This